Marta Rovira Martínez, directora de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, nomenada vicepresidenta del Consell Assessor per a l’impuls del Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent.

El passat 26 d’octubre, el president de la Generalitat, Quim Torra, va signar la resolució de nomenament dels dotze primers membres del Consell Assessor per a l’impuls del Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent. El nomenament de Marta Rovira Martínez com a vicepresidenta reforça el que el president ja havia declarat amb motiu de la presentació del documental “Imaginar un País. El Congrés de Cultura Catalana” : ‘Hem d’encarar els reptes de país com ho va fer el Congrés de Cultura Catalana fa quaranta anys”.


Aquell Congrés convocat encara sota la dictadura franquista, va mobilitzar milers d’entitats i persones, entre experts, acadèmics i ciutadans al voltant dels debats sobre com hauria de ser la societat catalana en democràcia en un procés històric del que va sorgir un autèntic programa de govern amb l’aportació de projectes de futur a curt i mitjà termini que, en bona part, van ser aplicats per la Generalitat recuperada.


El Consell Assessor, que ara comença a treballar, té com a missió preparar i posar en marxa el Fòrum Cívic i social per al Debat Constituent, com a instrument de participació i cohesió social, que compti amb la participació de tota la ciutadania i les entitats socials de Catalunya, i que s’articuli com un espai de debat per tot el territori de Catalunya; en paraules del president Torra ‘Si vam ser capaços d’organitzar un esdeveniment com aquell (referint-se al Congrés de Cultura Catalana) amb aquella complexitat, amb aquell debat nacional, per què no hem de ser capaços de tornar a enfrontar-nos al repte, ara, d’imaginar la república que desitgem utilitzant pràcticament la mateixa formula?’.