Debat sobre el Congrés a Can Alcover

 

El dia 19 de juliol va tenir lloc a Can Alcover, seu de l’Obra Cultural Balear a Palma, un debat sobre els 40 anys del Congrés de Cultura Catalana. Hi van participar Jaume Mateu, president de l’OCB, Miquel Strubell, president de la Fundació CCC, Toni Serra, membre del secretariat del Congrés aleshores, Biel Mesquida, que va ser també membre del comitè executiu i enllaç entre Barcelona i Mallorca durant el Congrés. Vicenç Mata va mostrar les noranta fotografies que guarda del Congrés i Marta Rovira va moderar el debat.

Mallorca és una illa, però oberta a la mar. El corrent del Congrés, que venia de Barcelona, hi prengué amb força fa 40 anys per a recollir el batec de la gent que venia de la lluita antifranquista i dels moviments culturals dels seixanta. La societat mallorquina volia cultura i volia democràcia, tal com va explicar Biel Mesquida. El Congrés de Cultura Catalana va servir per posar la cultura al mig de tot i va suposar una autèntica renaixença cultural. Els espectacles de circ, de teatre, la cançó, les tradicions, les campanyes per la llengua van ocupar places a Palma i a tots els pobles.

La campanya per l’oficialitat es va dividir a Mallorca entre el sector que defensava la cooficialitat i el sector que defensava l’oficialitat única del català. En tot cas, just en acabar-se la dictadura i quan encara no s’havia definit el nou sistema polític, el fet de reivindicar l’oficialitat de la llengua i de normalitzar-la a l’espai públic com a llengua de cultura, va representar un revulsiu fonamental en la societat mallorquina.

Mentre mostrava les seves fotografies del Congrés, on podíem reconèixer Isidor Marí o Eliseu Climent, entre d’altres, Vicenç Mata va explicar que es van aplegar unes 6.000 persones a la Plaça Major de Palma en l’acte d’inauguració el 27 de juny de 1976. Toni Serra va confirmar la força amb què el Congrés va prendre entre la gent, fins al punt que hi hagueren prop de 800 persones treballant voluntàriament del Congrés al llarg dels dos anys.

 

L’encontre d’escriptors i el debat final de l’àmbit de producció literària va ser un de les activitats més rellevants, segons Toni Serra, culminada pel “viatge fantàstic” que va portar un grup de més de cent escriptors i escriptores a travessar tota l’illa, de Palma a Son Cervera.

D’altra banda, la sessió va tenir un debat ben viu al voltant de la situació actual de la cultura a Mallorca, provocat per la vehemència de Biel Mesquida en reclamar un nou lloc central per a la cultura a la nostra societat. El públic hi va participar de ple.

Entre el públic assistent vam poder comptar amb la presència de la Directora General de Política Lingüística, Marta Fuxà; del regidor de cultura de Palma, Llorenç Crespí i de la directora insultar de Política Lingüística del Consell Insular, Aina Sastre.

Una reivindicació que va quedar clara entre els assistents és que cal recuperar i intensificar les relacions entre els diferents territoris de parla catalana, a la qual cosa intentarem contribuir des de la Fundació CCC.