Com ens veu la premsa internacional?

Seminari Nacioxxi

El dijous 18 d’octubre, el segon Seminari NacioXXI va abordar la qüestió de la presència de Catalunya a la premsa internacional a través d’un estudi realitzat per un equip d’investigació de la Universitat Pompeu Fabra entre els anys 2010 i 2015. L’objectiu de la recerca duta a terme per l’equip de Carles Pont i Cristina Perales era analitzar la presència de la política catalana, els marcs informatius i el relat en les principals capçaleres dels EUA, Regne Unit, Alemanya, Itàlia, França, Rússica, Canadà i Brasil.

Cristina Perales i Carles Pont, investigadors de la UPF

Els resultats mostren inicialment un biaix economicista en les primeres informacions sobre el procés per la independència, en què es considerava des dels mitjans internacionals que hi havia alguna relació del procés amb la crisi econòmica. Posteriorment, aquesta mirada ha anat canviant cap a una visió més clara sobre el moviment cívil i social que planteja la reivindicació d’un referèndum i de la independència.

Una de les conclusions que assenyala l’estudi és que inicialment les fonts que utilitzaven els mitjans eren sobretot fonts vinculades a la premsa de Madrid i els dos principals diaris catalans (Vanguardia i Periódico). Per tant, unes fonts molt poc implicades en el mateix moviment pro independència. A mesura que ha passat el temps, però, les fonts s’han diversificat i els actors que apareixen a les notícies, també.

Marta Rovira, directora de la Fundació Congrés de Cultura Catalana

L’estudi conté moltes aportacions i conclusions que no podrem reproduir aquí, però que aviat podran ser consultades en el llibre que es publicarà. El debat posterior va servir per oferir algunes propostes i consideracions sobre el context comunicatiu en què ens trobem. D’una banda, la necessitat de donar més protagonisme a la cultura com a eina per explicar-nos al món, perquè si no, és molt difícil que ens entenguin. D’altra banda, la necessitat d’abordar altres formats i mitjans de comunicació.